𝐂𝐢𝐟𝐫𝐞, 𝐭𝐞𝐧𝐝𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐛𝐨𝐫𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐚𝐜𝐡𝐢𝐧𝐠
Ovidiu Cristea, coach acreditat Romanian Coaching Institute te invită să descoperi tendințele coachingului în România. Te lăsăm să te bucuri de un articol plin de informații relevante despre beneficiile acestui domeniu, evoluția lui în țara noastră, diferențele dintre un mentor și un coach și multe altele.
Conform estimărilor specialiștilor din domeniu, piața de coaching din România se apropie de pragul de 60 de milioane de euro, cu o rată de creștere de circa 15% anual.
Modalitățile de a conduce prin impunere și prin comenzi directe, fără a lua în considerare nevoia oamenilor de dezvoltare personală a apus de mult. Seminariile și programele de mentorare sau de consiliere trec ușor sub influența coachingului care-și face loc atât la nivelul școlilor și facultăților, cât și la nivelul companiilor multinaționale.
Dacă până de curând coachingul era o modalitate de a antrena doar pe terenurile de sport sau specifică doar marilor companii, acesta își face loc acum în mentalitatea antreprenorilor mai tineri sau cu experiență, care realizează importanța schimbării modalităților de a conduce o afacere. Aceștia au înțeles că dacă sprijini creșterea angajaților oferindu-le sesiuni de dezvoltare personală prin coaching, va crește și nivelul de apartenență față de comunitatea în care își desfășoară activitatea.
Cercetările arată că atunci când oamenii simt că fac parte dintr-o comunitate care-i sprijină la locul de muncă, sunt mai implicați în ceea ce fac și mai productivi. Invers lipsa unei comunități este un factor major de epuizare la locul de munca. 90% dintre cei care apelează la un coach rămân în companiile angajatoare, rezultatul fiind „diluarea” migrării forței de muncă.
Atunci când ești lider și nu te focusezi adecvat pe echipa ta și nu-i dai 100% în timpul programului de lucru acest lucru se va simți imediat. Trebuie sa fii implicat. Poți face greșeli, dar nu poți fi cu un pas înăuntru și cu unul în afară. Dacă nu ești implicat total, nici oamenii din jurul tău nu vor fi. Dacă ești acolo atunci să fii acolo și la bine si la greu.
Învățarea abilităților fizice în lumea sportului a oferit mai multe exemple ilustrative pentru procesul de coaching. Dar folosirea pe scară largă a metodelor de învățare bazate pe instructaj din sporturi, la lucru și la școală, demonstrează cât de puțin este înțeles în general felul în care oamenii învață cu adevărat. O parte a problemei este faptul că instructorii, profesorii și liderii se concentrează mai mult pe câștigurile pe termen scurt, cum ar fi promovarea unui examen sau îndeplinirea sarcinii în acel moment, decât pe învățarea sau calitatea performanței. “𝐏𝐞 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐩𝐞 𝐨𝐛𝐭̦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐧𝐨𝐢 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐩𝐚̆𝐬̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐚𝐩𝐢𝐝𝐚̆ 𝐚 𝐭̦𝐞𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬𝐞.” declară Sir John Whitmore, Coach pentru performanță.
Dacă de la un mentor auzi o vorbă înțeleaptă, o recomandare, un sfat, un coach își va sufleca mânecile și va lucra cot la cot cu tine. Un coach îți va ține oglinda să vezi unghiul mort și te va lăuda când îți vei depăși punctul slab. Își va asuma responsabilitatea de a te ajuta să devii mai bun în tot ceea ce faci, fără să își asume și meritul pentru realizările tale.
Coach-ul este acolo să te ajute să devii mai bun. Pentru că asta face un coach adevărat! El va folosi tehnici inovatoare adaptate persoanei pe care o are în fața sa. Indiferent dacă vorbim de tehnica „Grow”, „Coaching prin artă” sau “Coaching sistemic” rezultatele sunt făcute să te conducă la succes pe căi nebănuite. Un coach cu experiență se folosește de multe ori de tehnici combinate, care apelează la valorile tale personale pentru a-ți atinge potențialul maxim, armonizând etapele de lucru cu sistemul din care faci parte (mediul familial sau la serviciu), pentru un rezultat integrativ.
𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐙 știe să facă diferența dintre un mentor și un coach! Și asta pentru că, deși au acces mai mult la informații, își doresc să știe mai mult și mai repede, să ardă etape, să ajungă la informația esențială, care îi ajută să găsească, fără să bâjbâie, calea spre succes. Pentru că pe asta se bazează coaching-ul, pe eficiență! Trăim într-o lume care caută și se așteaptă să primească satisfacție imediată.
Tom Landry antrenor în NFL la Dallas Cowboys (echipă de fotbal american) de nu mai puțin de 29 de ani, cu 20 de sezoane și două titluri Super Bowl câștigate, spunea: „𝐔𝐧 𝐜𝐨𝐚𝐜𝐡 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐢𝐧𝐞𝐯𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐭̦𝐢 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐜𝐞 𝐧𝐮 𝐯𝐫𝐞𝐢 𝐬𝐚 𝐚𝐮𝐳𝐢, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐞𝐳𝐢 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐧𝐮 𝐯𝐫𝐞𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐞𝐳𝐢, 𝐜𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐭̦𝐢 𝐟𝐢 𝐚𝐬̦𝐚 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐢 𝐬̦𝐭𝐢𝐮𝐭 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐨𝐭𝐝𝐞𝐚𝐮𝐧𝐚 𝐜𝐚̆ 𝐩𝐨𝐭̦𝐢 𝐟𝐢”.
Articol de: Ovidiu Cristea
Intră în legătură cu Ovidiu Cristea și programează o discuție cu el: https://coachinginstitute.ro/coach/ovidiu-cristea/