๐‚๐ข๐Ÿ๐ซ๐ž, ๐ญ๐ž๐ง๐๐ข๐ง๐ญฬฆ๐ž ๐ฌฬฆ๐ข ๐š๐›๐จ๐ซ๐๐šฬ†๐ซ๐ข ๐ขฬ‚๐ง ๐œ๐จ๐š๐œ๐ก๐ข๐ง๐ 

๐‚๐ข๐Ÿ๐ซ๐ž, ๐ญ๐ž๐ง๐๐ข๐ง๐ญฬฆ๐ž ๐ฌฬฆ๐ข ๐š๐›๐จ๐ซ๐๐šฬ†๐ซ๐ข ๐ขฬ‚๐ง ๐œ๐จ๐š๐œ๐ก๐ข๐ง๐ 

๐Ÿ—ฃ Ovidiu Cristea, coach acreditat Romanian Coaching Institute te invitฤƒ sฤƒ descoperi tendinศ›ele coachingului รฎn Romรขnia. Te lฤƒsฤƒm sฤƒ te bucuri de un articol plin de informaศ›ii relevante despre beneficiile acestui domeniu, evoluศ›ia lui รฎn ศ›ara noastrฤƒ, diferenศ›ele dintre un mentor ศ™i un coach ศ™i multe altele.

๐Ÿ“ŒConform estimฤƒrilor specialiศ™tilor din domeniu, piaศ›a de coaching din Romรขnia se apropie de pragul de 60 de milioane de euro, cu o ratฤƒ de creศ™tere de circa 15% anual.

โœ…Modalitฤƒศ›ile de a conduce prin impunere ศ™i prin comenzi directe, fฤƒrฤƒ a lua รฎn considerare nevoia oamenilor de dezvoltare personalฤƒ a apus de mult. Seminariile ศ™i programele de mentorare sau de consiliere trec uศ™or sub influenศ›a coachingului care-ศ™i face loc atรขt la nivelul ศ™colilor ศ™i facultฤƒศ›ilor, cรขt ศ™i la nivelul companiilor multinaศ›ionale.

Dacฤƒ pรขnฤƒ de curรขnd coachingul era o modalitate de a antrena doar pe terenurile de sport sau specificฤƒ doar marilor companii, acesta รฎศ™i face loc acum รฎn mentalitatea antreprenorilor mai tineri sau cu experienศ›ฤƒ, care realizeazฤƒ importanศ›a schimbฤƒrii modalitฤƒศ›ilor de a conduce o afacere. Aceศ™tia au รฎnศ›eles cฤƒ dacฤƒ sprijini creศ™terea angajaศ›ilor oferindu-le sesiuni de dezvoltare personalฤƒ prin coaching, va creศ™te ศ™i nivelul de apartenenศ›ฤƒ faศ›ฤƒ de comunitatea รฎn care รฎศ™i desfฤƒศ™oarฤƒ activitatea.

โœ… Cercetฤƒrile aratฤƒ cฤƒ atunci cรขnd oamenii simt cฤƒ fac parte dintr-o comunitate care-i sprijinฤƒ la locul de muncฤƒ, sunt mai implicaศ›i รฎn ceea ce fac ศ™i mai productivi. Invers lipsa unei comunitฤƒศ›i este un factor major de epuizare la locul de munca. 90% dintre cei care apeleazฤƒ la un coach rฤƒmรขn รฎn companiile angajatoare, rezultatul fiind โ€ždiluareaโ€ migrฤƒrii forศ›ei de muncฤƒ.

โœ… Atunci cรขnd eศ™ti lider ศ™i nu te focusezi adecvat pe echipa ta ศ™i nu-i dai 100% รฎn timpul programului de lucru acest lucru se va simศ›i imediat. Trebuie sa fii implicat. Poศ›i face greศ™eli, dar nu poศ›i fi cu un pas รฎnฤƒuntru ศ™i cu unul รฎn afarฤƒ. Dacฤƒ nu eศ™ti implicat total, nici oamenii din jurul tฤƒu nu vor fi. Dacฤƒ eศ™ti acolo atunci sฤƒ fii acolo ศ™i la bine si la greu.
โœ… รŽnvฤƒศ›area abilitฤƒศ›ilor fizice รฎn lumea sportului a oferit mai multe exemple ilustrative pentru procesul de coaching. Dar folosirea pe scarฤƒ largฤƒ a metodelor de รฎnvฤƒศ›are bazate pe instructaj din sporturi, la lucru ศ™i la ศ™coalฤƒ, demonstreazฤƒ cรขt de puศ›in este รฎnศ›eles รฎn general felul รฎn care oamenii รฎnvaศ›ฤƒ cu adevฤƒrat. O parte a problemei este faptul cฤƒ instructorii, profesorii ศ™i liderii se concentreazฤƒ mai mult pe cรขศ™tigurile pe termen scurt, cum ar fi promovarea unui examen sau รฎndeplinirea sarcinii รฎn acel moment, decรขt pe รฎnvฤƒศ›area sau calitatea performanศ›ei. โ€œ๐๐ž ๐ฏ๐ข๐ข๐ญ๐จ๐ซ ๐ฅ๐ฎ๐œ๐ซ๐ฎ๐ซ๐ข๐ฅ๐ž ๐ฏ๐จ๐ซ ๐ž๐ฏ๐จ๐ฅ๐ฎ๐š ๐๐ข๐ง ๐œ๐ž ๐ขฬ‚๐ง ๐œ๐ž ๐ฆ๐š๐ข ๐ฆ๐ฎ๐ฅ๐ญ ๐ฉ๐ž ๐จ๐›๐ญฬฆ๐ข๐ง๐ž๐ซ๐ž๐š ๐๐ž ๐ง๐จ๐ข ๐œ๐š๐ฉ๐š๐œ๐ข๐ญ๐šฬ†๐ญฬฆ๐ข ๐๐ž ๐ขฬ‚๐ง๐ฏ๐šฬ†๐ญฬฆ๐š๐ซ๐ž ๐ฉ๐ž๐ง๐ญ๐ซ๐ฎ ๐๐ž๐ฉ๐šฬ†๐ฌฬฆ๐ข๐ซ๐ž๐š ๐œ๐จ๐ง๐œ๐ฎ๐ซ๐ž๐ง๐ญฬฆ๐ž๐ข ๐ฌฬฆ๐ข ๐š๐ญ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ž๐š ๐ซ๐š๐ฉ๐ข๐๐šฬ† ๐š ๐ญฬฆ๐ž๐ฅ๐ฎ๐ซ๐ข๐ฅ๐จ๐ซ ๐ฉ๐ซ๐จ๐ฉ๐ฎ๐ฌ๐ž.โ€ declarฤƒ Sir John Whitmore, Coach pentru performanศ›ฤƒ.

โœ…Dacฤƒ de la un mentor auzi o vorbฤƒ รฎnศ›eleaptฤƒ, o recomandare, un sfat, un coach รฎศ™i va sufleca mรขnecile ศ™i va lucra cot la cot cu tine. Un coach รฎศ›i va ศ›ine oglinda sฤƒ vezi unghiul mort ศ™i te va lฤƒuda cรขnd รฎศ›i vei depฤƒศ™i punctul slab. รŽศ™i va asuma responsabilitatea de a te ajuta sฤƒ devii mai bun รฎn tot ceea ce faci, fฤƒrฤƒ sฤƒ รฎศ™i asume ศ™i meritul pentru realizฤƒrile tale.

โœ… Coach-ul este acolo sฤƒ te ajute sฤƒ devii mai bun. Pentru cฤƒ asta face un coach adevฤƒrat! El va folosi tehnici inovatoare adaptate persoanei pe care o are รฎn faศ›a sa. Indiferent dacฤƒ vorbim de tehnica โ€žGrowโ€, โ€žCoaching prin artฤƒโ€ sau โ€œCoaching sistemicโ€ rezultatele sunt fฤƒcute sฤƒ te conducฤƒ la succes pe cฤƒi nebฤƒnuite. Un coach cu experienศ›ฤƒ se foloseศ™te de multe ori de tehnici combinate, care apeleazฤƒ la valorile tale personale pentru a-ศ›i atinge potenศ›ialul maxim, armonizรขnd etapele de lucru cu sistemul din care faci parte (mediul familial sau la serviciu), pentru un rezultat integrativ.

โœ… ๐†๐ž๐ง๐ž๐ซ๐š๐ญฬฆ๐ข๐š ๐™ ศ™tie sฤƒ facฤƒ diferenศ›a dintre un mentor ศ™i un coach! ศ˜i asta pentru cฤƒ, deศ™i au acces mai mult la informaศ›ii, รฎศ™i doresc sฤƒ ศ™tie mai mult ศ™i mai repede, sฤƒ ardฤƒ etape, sฤƒ ajungฤƒ la informaศ›ia esenศ›ialฤƒ, care รฎi ajutฤƒ sฤƒ gฤƒseascฤƒ, fฤƒrฤƒ sฤƒ bรขjbรขie, calea spre succes. Pentru cฤƒ pe asta se bazeazฤƒ coaching-ul, pe eficienศ›ฤƒ! Trฤƒim รฎntr-o lume care cautฤƒ ศ™i se aศ™teaptฤƒ sฤƒ primeascฤƒ satisfacศ›ie imediatฤƒ.

โœ… Tom Landry antrenor รฎn NFL la Dallas Cowboys (echipฤƒ de fotbal american) de nu mai puศ›in de 29 de ani, cu 20 de sezoane ศ™i douฤƒ titluri Super Bowl cรขศ™tigate, spunea: โ€ž๐”๐ง ๐œ๐จ๐š๐œ๐ก ๐ž๐ฌ๐ญ๐ž ๐œ๐ข๐ง๐ž๐ฏ๐š ๐œ๐š๐ซ๐ž ๐ขฬ‚๐ญฬฆ๐ข ๐ฌ๐ฉ๐ฎ๐ง๐ž ๐œ๐ž ๐ง๐ฎ ๐ฏ๐ซ๐ž๐ข ๐ฌ๐š ๐š๐ฎ๐ณ๐ข, ๐œ๐š๐ซ๐ž ๐ญ๐ž ๐Ÿ๐š๐œ๐ž ๐ฌ๐šฬ† ๐ฏ๐ž๐ณ๐ข ๐œ๐ž๐ž๐š ๐œ๐ž ๐ง๐ฎ ๐ฏ๐ซ๐ž๐ข ๐ฌ๐šฬ† ๐ฏ๐ž๐ณ๐ข, ๐œ๐š ๐ฌ๐šฬ† ๐ฉ๐จ๐ญฬฆ๐ข ๐Ÿ๐ข ๐š๐ฌฬฆ๐š ๐œ๐ฎ๐ฆ ๐š๐ข ๐ฌฬฆ๐ญ๐ข๐ฎ๐ญ ๐๐ข๐ง๐ญ๐จ๐ญ๐๐ž๐š๐ฎ๐ง๐š ๐œ๐šฬ† ๐ฉ๐จ๐ญฬฆ๐ข ๐Ÿ๐ขโ€.

Articol de: Ovidiu Cristea
๐Ÿ‘‰ Intrฤƒ รฎn legฤƒturฤƒ cu Ovidiu Cristea ศ™i programeazฤƒ o discuศ›ie cu el: https://coachinginstitute.ro/coach/ovidiu-cristea/

Share:
Shopping Cart